Történelmi kutatásban vettünk részt

Nagy megtiszteltetésként fogadta intézményünk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság „Angyal István” Pályázatának záró rendezvényére szóló meghívását, amelyet Budapesten a Vakok Iskolája Nádor-termében tartottak április 26-án.

Ennek előzményeként nyolc lakónk vett részt az 1956-os eseményekhez kapcsolódó történeti kutatásban, amelynek célja az volt, hogy az idősotthonokban élők saját, személyes élményeikkel gazdagíthassák ezt a történelmi korszakot. A kissé hosszú és fárasztó út végén egy csodálatos épület előtt, majd egy csodálatos teremben találtuk magunkat. A gyönyörű, színes üvegablakokon híres, magyar szentek alakjait fedezhettük fel. A rendezvény egy történelmi áttekintéssel kezdődött, amelynek során felidéződött Angyal István forradalmár alakja is.

Ezután az interjú-készítők meséltek a hallgatóságnak személyes élményeikről, amelyeket az idősekkel való beszélgetések során szereztek és tapasztaltak. A program érdekes pontjaként egy filmet is láthattunk a forradalmat átélt két idős ember visszaemlékezéseiről. A rendezvény befejezéseként „svédasztalos” vendéglátás mellett ismerkedhettünk, beszélgethettünk egymással.

Hamar, de élményekkel telve szaladt el ez a nap, amely során úgy éreztük, hogy a forradalomhoz kapcsolódó személyes események felidézésével egy picit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a szomorú korszaknak a jobb megismeréséhez. Bízunk abban, hogy az utánunk jövő generációnak nem kell átélnie és mesélnie egy olyan időszakról, amely mély sebeket hagyott a lelkünkben.

Intézmény: