Kedvencünk a palacsinta!

A palacsinta jó! A palacsintát mindenki szereti! A palacsinta finom! Ezért úgy gondoltuk, hogy ezen gondolatokat szem előtt tartva meghívjuk intézményegységeinket egy közös palacsintasütő-, falatozó- és ismeretgyarapító napra, a Palacsinta maratonra Szőcre.

Ahogy a néphagyomány tartja: „húshagyókeddig minden olyan elspájzolt ételt el kellett fogyasztani, melyet a másnapi, hamvazószerdát követő negyvennapos böjt alatt tiltott volt enni. Mivel a palacsinta tésztájának egyik összetevője a tojás, és a sütésnél ekkor csak zsírt használtak, így fel tudták használni a felhalmozott és megmaradt alapanyagokat.” – A fentebb idézett néphagyományt a korabeli feljegyzésekből mazsoláztuk.

Fontosnak tartottuk ugyanis, hogy kedves vendégeinket és lakóinkat megismertessük a palacsinta történetével, a világ országaiban mi is a palacsinta neve, összetétele és jellegzetessége. Itt azt is megtudhattuk, hogy a palacsintát több ország vallja a maga specialitásának, ami annak köszönhető, hogy a palacsinta eredete egy közös pontba, egészen a római birodalomig nyúlik vissza.

A történelmi gasztronómiai információk átadásával az a nem titkolt szándékunk is volt, hogy a hozzánk érkezett vendégeink és lakóink a palacsinta falatozása közben ne csak a bendőjüket, hanem az elméjüket is megtöltsék sok-sok érdekes információval egy vetélkedő formájában. A jó hangulat érdekében persze mindezt zenei aláfestéssel fűszereztük, így a Palacsintás király című nagysikerű magyar film zenéjével.

A délelőtt folyamán vendégeink és lakóink is kivették részüket a palacsinta sütéséből, amit finom lekvárral és kakaóval ízesítettünk. Otthonaink lakói között jóízű beszélgetések, történetmesélések kerekedtek, amivel rendezvényünk reméljük hozzájárult a jelenlevők kellemes és hasznos kikapcsolódását.

„Dicsérhetném éjjel-nappal,

de nem bírom már szavakkal,

tollamban sincs már több tinta,

kedvencem a Palacsinta.”

Intézmény: